Menü Bezárás

Nem imádkozik és nem sáska – mi az?

Hát például az imádkozó sáska – vagy másik nevén, az ájtatos manó! Való igaz, hogy az imádkozó sáska neve megtévesztő, de magától az állattól, illetve trópusi rokonaitól sem áll távol a megtévesztés.

Mielőtt alaposabban megnéznénk, kiféle-miféle is az ájtatos manó, előbb érdemes tisztázni, hogy a szöcskék, tücskök és a sáskák, bár sokan keverik őket, nagyon is különböznek egymástól. Közelebbi rokonságban a három rovarcsoport közül a tücskök és a szöcskék állnak, míg mindkettejüknek csak távoli rokonai a sáskák. Érdekes lehet az is, hogy míg a szöcskék közt akadnak ragadozók, a sáskák kizárólag növényekkel táplálkoznak.

Az imádkozó sáska a jellegzetes testtartásáról kapta a nevét (Forrás: pixabay.com / Milchdrink)

Az imádkozó sáskák azonban az úgynevezett fogólábúak rendjébe, azon belül az imádkozó sáskák családjába tartoznak, és vérbeli ragadozók. Magyarországon közeli rokonuk egyáltalán nem is honos, a legközelebbi rokonságban az itt is előforduló rovarok közül a csótányokkal állnak.

A világ más részein azonban, kiváltképpen Afrikában, az imádkozó sáskáknak számos faja él, amelyek közt akadnak egyszerűbb külleműek, de egészen pazar megjelenéssel bírók is. Egyes, főként a trópusokon élő fogólábúak a megtévesztésig hasonlítanak egy-egy falevélre, míg mások csodálatos, élénk rózsaszínes és pirosas orchidea-álruhát viselve várják, hogy a gyanútlan áldozatuk a közelbe tévedjen.

Ez a színpompás orchidea manó megtévesztő ábrázatával tökéletesen álcázza magát, így a gyanútlan rovarok egészen megközelítik (Forrás: Flickr / Kars Alfrink; CC BY 2.0; https://www.flickr.com/photos/kaeru/7166031929)

Ha pedig egy másik rovar nem veszi észre idejében a megtévesztő küllemű ragadozót, az az első pár lábával villámgyorsan megragadja. Az első pillantásra olyan jámbornak tűnő, már-már aranyos módon felhúzott lábak ugyanis, amelyek láttán a rovart „ájtatosnak” és „imádkozónak” nevezték, valójában az állat kíméletlen fegyverei. Érdekesség, hogy a kínai harcművészek is ihletet merítettek a szokatlan testtartásból.

Persze, nem kell azt hinnünk, hogy az imádkozó sáska valamiféle „gonosz” állat volna, hiszen abban az élőhelyben, és abban az életközösségben, amelybe tartozik, igen fontos szerepe van a zsákmányául szolgáló más, gyakran a növényeket dézsmáló rovarok kordában tartásában, és ezáltal egy működő egyensúly fenntartásában.

Magyarországon az ájtatos manó védett állat, 2012-ben pedig az év rovarának is választották. A világon szinte mindenhol fellelhető a rovar, és összességében jelenleg nem is fenyegeti a kihalás veszélye.

Ha tetszik, megoszthatod másokkal is! 😉